MŠVVŠ chce presunúť 70 mil. eur z OP Vzdelávanie na nové pracovné miesta

25.06.2012 Bratislava

Bratislava 25. júna (TASR) – Ministerstvo školstva navrhuje presunúť 70 miliónov eur z Operačného programu (OP) Vzdelávanie do OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia, z ktorých má byť podporených asi 13.000 pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov.

Rezort školstva odôvodňuje presun prostriedkov tým, že v rámci OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia sú na plánované opatrenia v oblasti podpory zamestnanosti potrebné dodatočné zdroje vo výške minimálne 70 miliónov eur. „Dôvodom je zároveň fakt, že OP Vzdelávanie bol identifikovaný ako jeden z programov, ktoré výraznejšie zaostávajú v implementácii. Čerpanie operačného programu je v súčasnosti na úrovni 15,72 percenta, kontrahovanie na 56,73 percenta,“ píše sa v predkladacej správe k materiálu, ktorý rezort poslal do pripomienkového konania. Podľa ministerstva zostanú po realokácii v OP Vzdelávanie zdroje vo výške asi 175 miliónov eur.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) avizoval, že v rámci programu chce podporiť najmä menšie projekty v rámci regionálneho školstva, ako napríklad rekonštrukcie telocviční či laboratórií. Podľa hovorcu ministerstva Michala Kaliňáka by presun prostriedkov nemal tieto priority ohroziť. „Vzhľadom na nízku úroveň kontrahovania a čerpania, ktorá bola uvedená aj v predmetnom materiáli, v rámci OP Vzdelávanie aj po revízii zostane dostatočná disponibilná čiastka na podporu školských priorít,“ uviedol Kaliňák pre TASR.

S návrhom nesúhlasí poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý k nemu pridal zásadnú pripomienku. Ak sa z OP Vzdelávanie čerpá málo prostriedkov a hrozí ich nevyčerpanie, mali by sa podľa neho presunúť do Regionálneho operačného programu a zachovať tak ich použitie pre školstvo na dofinancovanie rekonštrukcie základných škôl, ako aj lepšie vybavenie stredných odborných škôl. Zdroje navrhuje premiestniť do dvoch oblastí. Prvou je absolventská garancia, ktorej súčasťou by bola nielen možnosť vytvoriť pracovné miesto, ale aj možnosť absolvovať rekvalifikáciu či stáž a druhou je financovanie výrazne kvalitnejšieho vybavenia tých stredných odborných škôl, ktorých absolventi majú šancu na trhu práce. „Modernizovaním odborných škôl by bolo možné dať 70 školám po jednom milióne eur, čo by znamenalo zásadne lepšiu šancu na uplatnenie pre desaťtisíce mladých ľudí, a to nie jednorazovým spôsobom, ale každoročne,“ napísal v pripomienke Beblavý.

Ministerstvo práce plánuje v rámci dodatočných projektov podporiť asi 13.000 pracovných miest. Jeden projekt má byť určený pre súkromný a druhý pre verejný sektor. „Pri navrhnutých projektoch pôjde predovšetkým o preplácanie časti ceny práce, a to do výšky minimálnej mzdy, vrátane prislúchajúcich odvodov s tým, že musí zo strany zamestnávateľov existovať záruka udržateľnosti,“ informoval Kaliňák. Dodal, že podmienky poskytnutia pomoci budú zároveň eliminovať riziko účelového prepúšťania v záujme zamestnania podporeného zamestnanca. Podľa Beblavého pomoc na zamestnávanie mladých ľudí predstavuje len 24 percent z celkového plánovaného presunu medzi eurofondmi a zvyšných 76 percent z tejto sumy predstavujú dotácie pre podnikateľov na iné účely. „Na základe odhadov sa takýto druh pomoci dotkne len maximálne desať percent nezamestnaných mladých ľudí,“ uviedol poslanec.
 

Vyberte región